Jak powinien być wyposażony food truck?

Jak powinien być wyposażony food truck?

Na tym blogu bardzo często poruszamy tematykę wystroju wnętrz, a uściślając, konkretnych pomieszczeń. Jednak pojęcie wnętrze ma znacznie szersze znaczenie niż tylko przestrzeń, w której mieszkamy. Możemy przecież mówić o wnętrzu, jako o przestrzeni biura, hali czy innego miejsca pracy. Fakt, że coraz więcej osób widzi swoją przyszłość w branży gastronomicznej, a w szczególności we wnętrzu własnego food trucka, skłonił nas do poruszenia tematyki wystroju właśnie tego wnętrza. Jak powinien wyglądać food truck i czego nie może w nim zabraknąć?

Płyta termoizolacyjna

Dla wielu z nas pojęcie płyta termoizolacyjna może być pojęciem stosunkowo nowym. Owszem, płyta termoizolacyjna jest często przytaczana w kontekście ocieplenia budynków, ale jak się ma do przyczepy gastronomicznej? Ten rodzaj płyty jest stosowany do zabudowy nadwozi. To dzięki niej temperatura we wnętrzu pojazdu jest optymalna nie tylko do przygotowywania posiłków, ale też do przechowywania produktów spożywczych. Producent płyt warstwowych Ostrowski Sp. z o.o. zajmuje się produkcją płyt warstwowych, w których rdzeniem jest polistyren ekstrudowany XPS. Jest to bardzo istotna informacja, ponieważ polistyren ekstrudowany XPS odpowiada za trwałość i wytrzymałość płyty. Producent płyt warstwowych może więc nam zagwarantować, że odpowiednio zabudowane nadwozie płytami termoizolacyjnymi będzie odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz niekorzystne warunki pogodowe.

Wygląd zewnętrzny

Zanim przejdziemy do poszczególnych elementów wyposażenia food trucka, pozostańmy jeszcze chwilę przy jego wyglądzie zewnętrznym. Nasz pojazd powinien z daleka przyciągać uwagę, a nadruki bądź naklejki na karoserii powinny jasno wskazywać, jaki rodzaj dań serwujemy. Nie bez znaczenia jest także otoczenie naszego pojazdu. Latem mile widziane będą plastikowe stoliki i krzesełka, przy których klienci będą mogli skonsumować posiłki. W czasie zimy warto postawić namiot, który będzie chronił klientów od wiatru, deszczu czy śniegu.

Wyposażenie food trucka

Pierwszym elementem, o którym należy pomyśleć, to tzw. moduły socjalne, czyli zasilenie pojazdu w dostęp do zimnej i ciepłej wody. Ponadto należy pomyśleć o zakupie nierdzewnych zmywaków i umywalek. Wszystkie elementy, które będą miały kontakt z wodą, muszą być zainstalowane w taki sposób, by zapewniać higienę i bezpieczeństwo naszym klientom.

Kolejnym ważnym aspektem wyposażenia food trucka jest oświetlenie. Oczywiście warto wybrać rozwiązanie, które będzie najbardziej opłacalne dla naszej kieszeni, więc najlepiej zdecydować się na oświetlenie LED. Jest energooszczędne, a poza tym charakteryzuje się długą żywotnością. Odpowiednie oświetlenie jest tak istotne, ponieważ wpływa na to, jak nasz food truck będzie postrzegany przez klientów. Źle dobrane oświetlenie nie wpłynie korzystnie na nasz wizerunek i może sugerować, że przyrządzane potrawy nie są pierwszej świeżości.

Przygotowywanie potraw w większości przypadków nie może się odbywać bez sprzętu elektrycznego. Opiekacze, frytkownice, piecyki, a także sprzęt chłodniczy – nie możemy zapomnieć o tak istnych elementach wyposażenia przyczepy gastronomicznej.

Food truck to w dzisiejszych czasach bardzo często spotykany pomysł na biznes. Niewątpliwie ma na to wpływ popularność serwowanych w nich dań, a także zlotów przyczep gastronomicznych. Na sukces tego przedsięwzięcia wpływa nie tylko jakość serwowanych dań, ale także wystrój food trucka. Odpowiednio wybrane wyposażenie i przemyślane urządzenie przestrzeni pojazdu pozwoli nam w satysfakcjonujący sposób obsługiwać naszych klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

izostandard

Kategorie